понеделник, 17 април 2017 г.

13 причини защо 📼

 Everything affects everything
- 13 reasons why 

 Десет години минаха от както "13 причини защо" за пръв път бе издадена на американския пазар и бързо се превърна в бестселър. Аз я получих преди около четири години и я прочетох на един дъх. Десет години по - късно сериал по романа излезе и, държа да отбележа, за адаптация на роман от young adult жанра рейтингът му е изключително висок. Аз изгледах и тринайсетте епизода на един дъх, та реших да споделя малко впечатления както за книгата,така и за сериала.



 Книгата е доста кратка, обхаваща период от няколко дни исе развива с изключителна динамичност. За тези, които за пръв път чуват, историята е следната: Клей Дженсън намира колет със седем касетки, записани от негова съученичка няколко дни преди да се самоубие. В колета има и карта на града, в който живеят, а указанията са точни - на тези записи са посочени причините защо Хана Бейкър е решила да сложи край на живота си и Клей явно е една от тях.  
 Историята проследява Клей, който се опитва да разбере как пасва в това ужасно събитие, вината, която го обмзема и надеждата, че може би всичко това е една лоша шега.
  Книгата е изключително четивна, засяга проблемите на младите поколения, неща, които не са повдигани като въпроси достатъчно често. Много ми допадна, че посланието на Хана е записано на касетки, които са вече почти отживелица, а във сериала още овече е акцентирано на заобикалящите ни технологии и как "преди беше по - хубаво". Преди, когато общуването не се е осъществявало главно през екраните, когато възможностите да се намесиш в личния живот на някого са били много по - малко. Друг елемент от книгата и екранизацията е колелото и картата на Клей, с които той броди по улиците следвайки указанията от касетите.
  Книгата е добър избор от областта на младежката литература, тъй като наистина засяга теми, актуални за тиинейджърите като тормоза в училище, депресия, общуването и как често много малко може да навреди на някого.
  Толкова за книгата, защото я прочетох преди известно време и паметта ми не е много добра😆, но пък ще премина на сериала. По мое мнение сериалът е страхотна адаптация, която не променя нищо от книгата, а я доразвива и прави историята още по - въздействаща.
  Актьорите са подбрани много добре, всеки влиза напълно в ролята си без нищо да е пресилено или недоизпипано. Сцените от романа, които по някаква причина могат да бъдат неудобни или неприятни за преживяване, тук на са спестени с цел да предизвикат чувство у зрителя. Разширена е и ролята на родителите на Хана, които не бяха споменавани достатъчно често по страниците, и това се оформя като отделна история за това как те се опитват да преживеят загубата и едновременно да разберат какво всъшност се е случило с дъщеря йм.
 От снимачна гледна точка сценаристите, операторите и всички, които работят по филма (недостиг на информация, знам...) много добре са си играли с цветовете, та когато действието се развива "сега" всичко е мрачно, лишено от цветове, а когато сме в "преди" картините са по - ярки.
Накратко, силно препоръчвам и книгата, и сериала



                                                       /Selena Gomez - Only You/

Няма коментари:

Публикуване на коментар