понеделник, 20 март 2017 г.

Бъди мой гост 🌹

 For who could ever learn to love a beast

 Този Петък излезе дългоочкваната адаптация на добре познатата ни приказка за Красавицата и Звяра. Като един огромен почитател на Дисни и още по - голям любител на филмчето от 1991 година за красивата Бел, която жертва себе си и става пленница на ужасяващ звяр, за да спаси баща си. В този пост ще обсъдя приликите и разликите, тези, които ми харесаха и другите, които не чак толкова.




 Както и в оригиналната версия, така и тук Алан Менкен се е погрижил познатите ни песни като Tale as old as time и Be our guest да бъдат също толкова впечатляващи и запомнящи се. В новата версия са взети основните теми като Prologue и Transformation, но върху тях е надграждано за още по - голям ефект и чувство. Освен гореспомнатите познати текстове Алан Менкен е включил няколко написани още за първата версия, ала отпаднали при финалното обработване. Селин Дион се в,ъща на сцената, но този път с изпълнение на нова песен How does a moment last forever Въпреки прекрасната история, страхотната анимация в оригинала, а и сценографията на новата версия, мисля че музиката е паметната част на тази приказка, нито едно друго дисни приключение не е изградено от ноти толкова, колкото това.

 Филма е заснет на много красив декор, всички важни фрагменти от анимационната версия бяха включени. Трите любими образа на Люмиер, Коксуард и госпожа Потс са много добре изобразени, макар и без типичната динамичност на една детска анимация. Задачата да снимат филма в live - action като че ли е поставила някакви граници за стилистичното и естетическо оформление на героите, но в крайна сметка всички месеци на работа са произвели най - доброто възможно.
 Въпреки че филмът върна много спомени и ми припомни детството, не мога да кажа, че нямаше нищо, което можеше да бъде направено по - добре.
Детайл, който не забелязах докато не си пуснах оригиналната версия отново са двете библиотеки, в които Бел вижда нейния малък свят малко по - цветен и обширен. Те не бяха по никакъв начин акценти на големия екран. Малката библиотека в градчето бе сведена до десет романа в скътана църква, а прословутата сцена от замъка, в която Звярът за пръв път показва своята любов и отгръща тежките завеси, за да нахлуе светлина в отдавна забравената библиотека бе бледо копие на оригинала.
 Няколко добавени ретроспекции не ми направиха добро впечатление, ала очевидно в преработините дисни класики сценаристите добавят подобни моменти от детството, за да наситят обстановката с една идея повече драма.
 С тези няколко забележки Красавицата и Звяра е повод да се завърнете в големите киносалони и да се запитате кога за първи път гледахтe нарисуваната версия, защото аз не си спомням, знам само, че и до ден днешен е любим филм.

/ How does a moment last forever-  Celine Dion/

*Всички изображения са взети от Pinterest/ All the images are taken off from Pinterest

Няма коментари:

Публикуване на коментар