вторник, 10 януари 2017 г.

"Връзка" -Рейнбоу Роуел

   '' I think I can live without you but it won't be any kind of life.''
- ''Landline'' by Rainbow Rowell


   "Връзка" е третата книга на авторката, която, според мен, заслужава короната за "contemporary" жанра. Сюжетите, героите, местата в книгите на Рейнбоу са винаги оригинални и комплексни, като същевременно всеки може да се припознае с протагонистите. Поддържащите герои не запълват места на сцената, напротив, те правят картината още по-цветна и разновидна. Още повече писателката вплита съвременната поп култура с толкова много пластове, препраща към киното, телевизията, музиката и, разбира се, литературата.
  След това малко встъпление да преминем на конкретната книга-"Връзка". Неслучайно избрах нея за предмет на днешния пост, тъй като действието се развива седмицата преди Коледа и бих я определила романа като коледно четиво. И да, според календара Коледа отмина, но ако ви липсва атмосферата без излишни превъзнасяния това е вашата чашка чай (на английски звучи по-добре...)  Главната героиня-Джорджи- е сценарист. Тя работи с екипа си, който включва най-добрия й приятел от университета и един типичен хомосексуалист. Авторката ни предоставя една седмица с нея, в която научаваме за откачената й майка, 17- годишната й сестра в търсене на себе си, една вечна тениска, скапан мобилен телефон и един не толкова скапан стационарен телефон.
   Това бе първият ми досег до магическия реализъм и тази лека добавка направи историята още по - интригуваща.
   Джорджи. Джорджи е типичният персонаж на Роуел. Страстта й е поп-културата и киното. Мислите й непрекъснато изваждат сравнения и примери от различни телевизионни сериали от миналия век. Хуморът й наистина ме разсмя (както и всяка книга на Рейнбоу). Любовта й към работата
направо се превръща в работохолизъм и за сметка на това личния й живот страда. - концепция позната на всички възрасти. За една 16 - годишна да влезе в главата на 37 - годишна беше изключително забавно и всъщност ума на Джорджи беше също толкова хаотичен както и този на една тийнейджърка. Друг персонаж, който заслужава да бъде споменат е майката на главната героиня, за която мога да кажа, че ми напомни на забележителната майка на Бриджит Джоунс. 
  От друга страна имаме Нийл - съпругът на Джорджи, нейната сродна душа и същевременно пълната й противоположност. Жена му винаги е знаела какво иска да прави със себе си, той - не. Джорджи е душата на всяка компания, винаги разсмива околните, Нийл - не.Предпочита да стои зад кулисите, докато тя владее сцената. Учудващо, но тази негова черта ми хареса, направи героят по - реален, доближи го до читателя интроверт.
 
 Почитателите на творчеството на Рейнбоу Роуел  ще се срещнат и с някои познати лица от предните й истории, малко загадки разпръснати по страниците и възраждащи топла носталгия.
 / Greg Laswell - Landline (Feat. Ingrid Michaelson) /


Няма коментари:

Публикуване на коментар