петък, 13 януари 2017 г.

Gilmore girls - 5 причини защо обичам "Момичетата Гилмор"

Oh, I can't stop drinking the coffee...I stop drinking the coffee I stop the standing and walking and the words-putting-into-sentence doing!
 
- Gilmore Girls
 
    "Момичетата Гилмор" не беше ново за мен, бях гледала реклами  по българските телевизии и няколко приятели ми го препоръчваха, но докато една любима ютюбърка не му посвети цяло видео не го взимах на сериозно. Седеше си кротко в watchlist- а ми в IMDB и нищо повече, докато миналия април не си изтеглих първи сезон и за рекордно кратко време бях обсебена. Почти година по - късно и седем сезона по - късно ще ви разкажа за 5 любими фрагмента от тази мила и изключително забавна история.

 
 
  1.Сюжет:  Сюжетът сякаш е присъщ на американските сценаристи, а и на всички останали - Момиче забременява на 16 години и започва самостоятелна битка с живота. Ето тук свършва баналното в този сериал, зрителят се включва 16 години по - късно и се запознава с Лорелай и дъщеря й Рори, които изглеждат по - скоро като най- добри приятелки, не като майка и дъщеря. Историята се разгръща в малко градче, където идилията царува - всички се познават и са като едно голямо семейство. Ейми Шерън - Паладино пише епизод след епизод перфектната семейна сага. Още в първия епизод се появяват и Емили и Ричард Гилмор - родителите на Лорелай, които са забележителни във всяко едно отношение от дикцията си до архаичните йм възгледи за света.
 2.Сценарий: Сценарият на "Момичетата Гилмор" е уникален не само като съдържание, но и като обем. Повечето телевизионни предавания имат сценарии от 50 до 60 страници докато тук думите надвишават обичайното и понякога превишават 80 страници, всичко това благодарение на остроумния диалог, който водят Лорелай и Рори. В повечето случай след някой от подобните йм разговори имах нужда малко да разтърся глава и да се замисля " Боже, как си поемат въздух?". Още повече, както и в пиесите, този сериал съществува заради репликите си,  всяка следваща минута подхвърля препратки към киното, книги и каквото друго ви дойде на ум. Въображението определено е завзело сцената на Гилмор.
 3.Саундтрак: Както си му е традиция с този тип сериали всеки си има определени ноти, които понякога зазвучават по радиото, а в ума ни изникват конкретни сцени. "Момичетата Гилмор" няма собствена музика, но хитовете на първото десетилетие на 21 век следват героите, а освен някои култови парчета обвързани с култови моменти има една тема, която си вади китарата и дрънка лежерно по струните през всичките 7 сезона - La La La song
  4. Рори и Лорелай: Като оставим настрана неразривната връзка между майка и дъщеря, тези двете могат да оберат наградите за много други неща. Лорерай е най - забавният герой на екран, с когото съм се срещала, ироничният й хумор, бързата уста и авантюристичен дух могат да ти оправят настроението за минути. Рори е мечтата на всеки любител на книгите, каквато съм и аз. Както казва тя " Живея в два свята, единият е този на книгите"... В сериала има споменати общо 339 заглавия. С Рори срещаме първата любов, изкарваме тежката гимназия и вълнуващия университет и се отправяме към бъдещето.         
 5. Една закусвалня и безброй чаши кафе: За всеки гледал "Момичетата Гилмор" веднага ще разберете за какво говоря, а за останалите любители на кофеина Лорелай ще сподели тази любов с вас. Аз също си обичам дневната чашка с кафе, за мен то означава някакво рутина, спокойствие, върви ръка за ръка с задачите за деня, но за героите на тази история то е горивото, без което не могат. Нямам идея колко пъти съм гледала как Лорелай си налива кафе, но гледката е толкова естествена, без нея се губи целият смисъл. А най - хубавато кафе е в закусвалнята на Люк. Това място се превръща в един от символите на сериала, то задължителната дестинация в Старс Холоу...



1 коментар:

  1. Страхотно описание...с много леки думи успяваш да създадеш една изключително спокойна и чиста атмосфера!

    ОтговорИзтриване