събота, 18 февруари 2017 г.

Целувка за Ана - Стефани Пъркинс

This is home. The two of us.”   
    - Stephanie Perkins, Anna and the French Kiss    

 Тази книга е от онези, които не очакваш, че ще те докоснат по някакъв начин и че ще се молиш да не свършва. Тя е поредният пример, че не историята трябва да бъде нещо, което никога не е било измисляно, нито че човек трябва да бяга от клишетата. Анотацията на тази книга насочва към точно такъв нюанс - младо момиче на име Ана заминава да Франция и ще завърши последната си година в гимназия в Париж. Ана не е очарована от идеята за самостоятелност на края на света и още повече в страна, където не знае езика. Първите й минути в общежитието я сблъскват с ново приятелство и приятен английски акцент. Какви са шансовете да се срещнеш с любовта отвъд океана, на най- романтичното място? Тази история прави и това възможно.
 Страниците сякаш се отгръщаха от само себе си. Поглъщах думите и разказите на фона на Париж и след три дни се молех за още.
 Първо, за човек, който никога не е виждал Франция като топ 3 от местата, които иска да посети, тази романтична книга отключи приключенския дух у мен, изведнъж сцените описани между страниците изглеждаха толкова красиви. Една от малкото книги, в които не само се казва, че се развива на определено място, а читателят успява да почувства атмосферата.
 Второ, героинята на Ана бе толкова близка до мен. От паник атаката, която получава в момента когато осъзнава, че е останала сама до страха дали ще бъде приета на ново място. Присъстват много от типичните колебания и съмнения на един млад човек като диренето на място в бъдещето, следване на мечтите си, излизане от зоната на комфорт в непознатото и себеусъвършенстване. Другите герои също се отличават с някои страхотни качества и въпреки различията си доказват силата на приятелството, създават спомени.
 Белите кецове на Ана, едно канадско знаме, вкус на френски макарони, исторически книги, кроасани, силно кафе, билети за кино и Айфеловата кула в далечината. Всичко това и много любов под звука на песента на една оперна певица на отсрещната улица.
                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар